domů | naše služby | menu | články | o nás
                        fotogalerie | kontakt | odkazy
k

Ovocné samosy

  • 100 pl rozpuštěného másla
  • 300 g bílé mouky
  • 1/4 čl soli
  • 150 ml studené vody
  • 6 jablek, oloupaných a nakrájených na malé kousky
  • 1 1/2 čl mleté skořice
  • 1/2 čl mletého kardamonu
  • 1/2 čl práškového zázvoru
  • 6 pl cukru ghí nebo olej na smažení
  • 2 pl práškového cukru

fotka_pokrmu_samosa

Postup:

Ve velké míse propracujte polovinu rozpuštěného másla a mouku, dokud se směs nepodobá hrubé mouce. Přidejte sůl. Postupně přidávejte studenou vodu. (Někteří kuchaři připravují bohatší těsto tak, že nahradí vodu jogurtem, případně použijí polovinu jogurtu a polovinu studené vody.) Směs smíchejte rukama a utvořte těsto. Přeneste je na pomoučněný vál a hněťte, až je vláčné a tuhé. Přikryjte ho vlhkou utěrkou a nechte půl hodiny stranou.


Zatímco těsto odpočívá, smažte asi 5 minut za stálého míchání jablka na druhé polovině másla. Pak přidejte koření a cukr. Snižte teplotu a pokračujte v míchání, až se většina tekutiny vyvaří a směs zhoustne. Potom ji nechte vychladnout.


Opět propracujte těsto a vytvořte z něho 10 kuliček. Namažte vál a kuličky vyválejte jako silná purí. Na polovinu každé placky umístěte vrchovatou polévkovou lžíci náplně, navlhčete okraje a druhou polovinu placky přeložte přes náplň, aby se vytvořil šáteček. Potom obě vrstvy těsta zmáčkněte k sobě podél okraje nádivky a zbytek odkrojte. Nyní vezměte samosu do jedné ruky a druhou stáčejte slepený okraj, který samosu těsně uzavře. Každá samosa by měla mít 10 až 12 upletených záhybů. Přesvědčte se, že v těstě nejsou žádné otvory, kterými by během smažení mohla nádivka unikat. Připravte všechny samosy a srovnejte je na talíř.


V pánvi na smažení rozehřejte na středním plameni ghí nebo rostlinný olej. Vložte současně tolik samos, kolik se vejde, aniž se vzájemně překrývají. Smažte je 10 až 12 minut a jemně obracejte děrovanou lžící, až jsou zlatohnědé po obou stranách. Vyndejte je a nechte okapat v cedníku.


Ovocné samosy můžete podávat teplé i studené. Lehce je posypte práškovým cukrem, popřípadě namočte na chvíli do hustého sirupu.



Příprava a doba smažení: 1 hod. 15 min.



Recepty