domů | naše služby | menu | články | o nás
                        fotogalerie | kontakt | odkazy
k

Rýže

  • 350 g rýže basmati nebo jiné dlouhozrnné bílé rýže dobré jakkosti
  • 825 ml vody
  • 2 čl soli
  • 1 nebo 2 pl ghí nebo másla

fotka_pokrmu_Ryze

Postup:

Dušená rýže: Tato metoda přípravy rýže se v Indii používá nejčastěji. Rýže vstřebá veškerou vodu s kořením a přísadami. Budete potřebovat dobře těsnící pokličku, aby se zabránilo unikání páry. Kdyby unikalo příliš mnoho páry, rýže by nebyla dostatečně provařená.


Jestliže chcete rýži ochutit, zkuste přidat jednu z následujících přísad: trochu citrónové šťávy, špetku kurkumy, několik čistých zrnek indického kmínu, zelenou čili papriku (bez semínek), kousek čerstvého zázvoru.


Rýži promyjte a nechte oschnout. Do 2 l hrnce nalijte vodu se solí a uveďte ji do varu.


V jiném hrnci rozehřejte ghí nebo máslo a za stálého míchání smažte osušenou rýži asi minutu, až jsou zrnka stejnoměrně nasáklá tukem. Když zrnka zprůsvitní, nalijte na ně vroucí vodu. Opět přiveďte k varu. Prudce rýži vařte 1 minutu a jedenkrát zamíchejte, aby nezůstala slepená. Těsně přikryjte. Přívod tepla snižte na minimum a vařte 15 až 20 minut (podle druhu rýže, kterou použijete), dokud rýže neabsorbuje veškerou vodu a není měkká a nadýchaná.



Vařená rýže: Vaření je nejrychlejším způsobem přípravy rýže. Tato metoda je zvláště výhodná, když se má rýže míchat s jinými přísadami. Při tomto postupu se rýže (promytá či nepromytá) vaří ve větším množství vody, než které může absorbovat a pak se přecedí.


V hrnci uveďte do varu 2,3 l vody se solí. Přidejte rýži a vařte rychle asi 10 minut. Chcete-li zjistit, zdali je rýže uvařená, vyndejte z vody jedno zrnko a stiskněte je mezi palcem a ukazováčkem. Mělo by jít lehce rozmáčknout, střed by neměl být tvrdý. Jestliže je střed stále tvrdý, vařte ještě několik minut a zkoušku opakujte. Rýži slijte do cedníku a nechte okapat. Potom ji vložte do servírovací mísy a pokapejte máslem.



Pečená rýže: Rýže se nejprve částečně uvaří na kamnech a potom se dokončuje v troubě. Tato metoda přípravy rýže je sice nejpomalejší, ale vyžaduje zato nejmenší péči a vždy vytvoří rýži s pevnými, dobře oddělenými zrnky.


Předehřejte troubu na 150 stupňů C. Uveďte do varu 2,3 l vody se solí. Přidejte rýži. Znovu uveďte do varu a rychle vařte 4 až 6 minut. Rýži nechte okapat v cedníku. Nyní ji nasypte do mísy na pečení nebo do pekáče a pokapejte máslem. Někteří kuchaři ji také postříkají několika kapkami mléka.


Mísu přikryjte alobalem a zatočte jej důkladně kolem okrajů tak, aby byla dokonale utěsněná. Rýže se musí dusit ve vlastní páře. Mísu vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Potom se podívejte, jestli je rýže hotová. Každé zrnko by mělo být oddělené a měkké.



Příprava a doba vaření: 20 min. Vařená rýže: 15 min. Pečená rýže: 30 min.



Recepty