domů | naše služby | menu | články | o nás
                        fotogalerie | kontakt | odkazy
k

Purí  (chlebové placky)

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g bílé mouky
  • 1/2 čl soli
  • 1 pl másla nebo ghí
  • 175 ml teplé vody
  • ghí nebo rostlinný olej na smažení
fotka_pokrmu_puri

Postup:

Obě mouky a sůl nasypte do mísy a konci prstů vpracujte lžíci másla (nebo ghí). Pomalu přidávejte vodu a míchejte, dokud se mouka nespojí tak, abyste ji mohli propracovat. Dlaně si potřete trochou ghí a 5 až 8 minut těsto válejte, dokud není vláčné a tuhé. (Pro změnu můžete připravit masala purí, a to přidáním 2 čajových lžiček indického kmínu, 3/4 čajové lžičky kurkumy a 1 1/4 čajové lžičky čili do těsta.)


V pánvi nebo v hrnci rozehřejte ghí nebo olej. Vál zatím namažte několika kapkami ghí (nepoužívejte mouku - přepaluje a zbarvuje ghí), rozdělte těsto na 16 bochánků a všechny rozválejte na tenké a rovnoměrné placky.


Když ghí začíná kouřit, snižte teplotu. Purí položte do ghí, ale opatrně, ať si nepopálíte prsty. Purí se na několik vteřin ponoří, potom vyplave na povrch a prská. Placku okamžitě stlačujte na dno zadní stranou lžíce na smažení, dokud se nenafoukne jako balón. Po několik vteřin smažte také druhou stranu, potom purí vyjměte z ghí a postavte na hranu do cedníku, aby okapal přebytečný tuk. (Až se vaše šikovnost znásobí, zkuste smažit několik purí najednou.) Všechna purí smažte stejným způsobem.


Purí podávejte horká s jakýmkoliv jídlem nebo jako lehké občerstvení s jablečnými povidly, medem, marmeládou nebo s čerstvým sýrem.



Příprava: 15 min. Doba válení a smažení: 2 min. na každé purí



Recepty