domů | naše služby | menu | články | o nás
                        fotogalerie | kontakt | odkazy
k

Krupicová halva

  • 650 ml vody nebo mléka, nebo polovinu od každého
  • 300 g cukru
  • 10 šafránových snítek (podle volby)
  • 1/2 čl strouhaného muškátového oříšku
  • 35 g rozinek
  • 35 g lískových nebo vlašských ořechů (podle volby)
  • 200 g másla
  • 225 g pšeničné krupice nebo hrubé mouky

fotka_pokrmu_halva

Postup:

V hrnci smíchejte vodu (nebo mléko) s cukrem, šafránem a muškátovým oříškem a vařte 1 minutu. Přidejte rozinky, snižte přívod tepla a nechte povařit. Ořechy opražte tak, aby zůstaly světlé, nasekejte je nahrubo a nechte stranou.


V jiném hrnci rozpusťte máslo. Přidejte krupici a za stálého míchání dřevěnou vařečkou ji smažte asi 10 až 15 minut, dokud krupice není zlatohnědá a dokud se máslo nezačne oddělovat od zrnek. Snižte plamen. Nyní pomalu jednou rukou přilévejte do krupice slazené mléko, zatímco druhou rukou stále mícháte. Pozor! Směs začne prskat, jakmile tekutina přijde do styku s rozpálenou krupicí. Chvíli rychle míchejte, abyste rozmělnili případné hrudky. Přidejte ořechy. Přikryjte a zvolna vařte 2 až 3 minuty, dokud se veškerá tekutina nevsákne do krupice. Nakonec halvu několikrát rychle zamíchejte. Podávejte teplou nebo při pokojové teplotě.



Příprava a doba vaření: 25 min.



Recepty